III Dni Miodu w Barcinie


W dniach 23 – 24 lipca 2022 r. w Parku Wolności w Barcinie odbyła się trzecia edycja Dni Miodu. To zdecydowanie najsmaczniejsza impreza w naszym kalendarzu. Przez dwa dni mieliśmy niebywałą okazję do wspólnej zabawy z miodem w roli głównej, posłuchania wspaniałych artystów, degustacji smakowitych dań, zakupu cennych miodów i innych produktów pszczelich.

Na naszym miodowym jarmarku pojawili się:

1. Jan Manikowski z Piechcina – miód
2. Kazimierz Sondej, Mariusz Wika / Pasieka Sam Miód ze Żnina – miód i produkty pszczele
3. Pasieka Miodowa Polana z Pakości / miód, świece z wosku pszczelego, produkty pszczele
4. Grzegorz Dolega / Pasieka Leśna Bory Tucholskie – miód
5. Marek Gabrych / Pasieka Pszczoły i My – miód, miód z dodatkami, pyłek pszczeli
6. Patrycja i Dariusz Cyrklaf / Pasieka Cyrklaf – miód i produkty pszczele
7. Artur Polak / Pasieka Zawodowa z Czaplinka – miód
8. Katarzyna i Marek Chmielowiec / Pasieka Malila – miód
10. Andrzej Kuś / Własna Pasieka Pszczelarska Kuś z Nakła nad Notecią – miód, pyłek pszczeli, propolis, pierzga
11. Marek Kuś / Własna Pasieka Pszczelarska Kuś – miód, pyłek pszczeli, kit pszczeli
12. Piotr Kowalski / Pasieka Pszczele Skarby z Rogóźna – miód i inne produkty pszczele
13. Pasieka SP. Z O.O. z Torunia – miody, produkty pszczele, miody pitne, świece z wosku pszczelego, kosmetyki na bazie produktów pszczelich
Byli z nami także wystawcy oferujący produkty spoza asortymentu miodowego:
1. Szymon Stachowiak / Wektorowo- produkty konopne, herbaty, olejki, susz
2. Serowarnia Jasiurkowsky – przetwory mleczne, sery
3. Zbigniew Jankowski – obrazki z kamyczków
4. Jan Cieplicki – pierniki dekoracyjne, słodycze
5. Winnica Irena – sprzedaż wina z własnej winnicy
6. Andrzej Stachowiak – świeży sok jabłkowy
7. Browar regionalny Koronowo – produkty piwne
8. Wiatraki ogrodowe i drewniane zabawki

Życiem, a właściwie rytmem muzyki, tętniła nasza scena, na której swój koncert dali lokalni artyści oraz zaproszone zespołu. Sobotnie popołudnie umilali nam:
– zespół d-mollKa,
– Nora Ino,
– Neema Rae,
– Orkiestra na dużym rowerze, która przekazała publiczności mnóstwo pozytywnej energii,
Całość zakończyła zabawa taneczna z zespołem muzycznym Karola Band.

Natomiast w niedzielę mieliśmy okazje posłuchać:
– zespołu Kwiaty Polskie,
– zespołu Emeryci,
– Teatru Muzycznego Hals, który rozbawił w programie „Biesiada z dziejów leżenia pod stołem”,
– Jacka Silskiego wspaniale bawiącego barcińską publiczność.

Ponadto nie zabrakło atrakcji dla dzieci:
– miodowe biegi – biegowe rozgrywki sportowe z nagrodami,
– animacje z Happy Panda,
– warsztaty plastyczne i kulinarne w specjalne dziecięcej strefie, która działała przez dwa dni,
– stoiska z zabawkami, balonami i watą cukrową,
– Wypasione fury u Góry,
– dmuchańce.

Uczestnicy tegorocznych Dni Miodu mieli także okazje, aby samodzielnie zobaczyć i spróbować pozyskać miód, dowiedzieć się jak wygląda praca w ulu i poznać wiele ciekawostek z pracy pszczelarza. A to dzięki interaktywnym pokazom miodobrania.

Razem z Paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Mamliczu zaprosiliśmy mieszkańców do wspólnego śniadania w niedzielne przedpołudnie, a na talerzykach znalazły się naleśniki i racuchy popijane orzeźwiającą lemoniadą. Natomiast do swojej polowej kuchni i próbowania dań, które przygotował wraz ze sowim kucharskim teamem, zaprosił Rafał Godziemski – szef kuchni, właściciel restauracji Memo at Home by Rafał Godziemski, prowadzący program „Smaki Pomorza i Kujaw”. Spod ręki mistrza wyszły:
– zupa myśliwska według autorskiego przepisu szefa,
– żeberka pieczone w miodzie, czosnku i soi,
– gruszki gotowane w miodzie i czerwonym winie z wanilią.

Było przepysznie, a do rąk i żołądków mieszkańców gminy trafiło aż 500 porcji tych smakowitości.

Nie zabrakło na naszej miodowej imprezie miasteczka food truck. Tam również można było smacznie zjeść.

Nieodłącznym elementem Dni Miodu są także konkursy. W tym roku o Złotą Barć Burmistrza walczyli mieszkańcy Gminy Barcin serwując przystawkę oraz Koła Gospodyń Wiejskich i sołęctwa przygotowując danie główne. Powołane jury wybrało także najlepszy miód i najlepszy produkt pszczeli.

W konkursie kulinarnym mieszkańców wzięły udział cztery Panie, a jury w składzie Michał Pęziak – burmistrz Barcina, Ewa Kołodziejska – radna rady miejskiej oraz Wojciech Grześkowiak – szef kuchni regionalnych restauracji po degustacji wszystkich przystawek, postanowił przyznać następujące miejsca:
I miejsce „Złota Barć Burmistrza Barcina” dla Agnieszki Soska – mieszkanki sołectwa Piechcin,
II miejsce „Srebrną Barć Burmistrza Barcina” zdobyła Jolanta Gawrońska z Barcina,
na miejscu III zdobywając „Brązową Barć Burmistrza Barcina” uplasowała się Marianna Pawłowska z Pturka,
wyróżnienie powędrowało do Ewy Gałęzewskiej z Barcina.

Koła Gospodyń Wiejskich i sołectwa również walczyły o kulinarne tytuły tych najlepszych. Jury w składzie: Rafał Godziemski , Wojciech Grześkowiak i Janusz Wojtkowiak – przewodniczący rady miejskiej smakowało dań głównych i postanowiło przyznać:
I miejsce „Złota Barć Burmistrza Barcina” dla Koła Gospodyń Wiejskich w Pturku – za zupę wiśniową, żeberka zapiekane w sosie miodowo-ketchupowym z ziemniakami dukanymi i surówką z młodej kapusty oraz kompot z owoców sezonowych,
II miejsce „Srebrna Barć Burmistrza Barcina” dla Koła Gospodyń Wiejskich w Piechcinie,
miejsce III i „Brązowa Barć Burmistrza Barcina” przypadło Kole Gospodyń Wiejskich w Mamliczu,
a wyróżnienie otrzymały sołectwa Piechcin i Krotoszyn.

Nagrodę za najlepszy miód otrzymała Pasieka „Miodowa Polana” z Pakości, którą reprezentował Sławomir Knop, a nagroda za najbardziej oryginalny produkt pszczeli powędrowała do pasieki „Sam miód” ze Żnina Kazimierza Sondeja i Mariusza Wika.

Patronatem medialnym wydarzenia byli:
Polskie Radio PiK, TVL Barcin, TVP Bydgoszcz, Meloradio, Tygodnik Lokalny Pałuki, Wasze Radio, portal naszemiasto.pl

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia: https://mdkbarcin.com.pl/iii-edycja-dni-miodu-23-24-lipca-2022/